فشارخون
سرخرگها خون را از قلب به دیگر نقاط بدن میرسانند. برای آنکه خون بتواند در این عروق به جریان در آید، نیاز به فشار مناسبی دارد. این فشار جریان خون در سرخرگهای بدن، یعنی فشاری که در هر انقباض عضله قلب در اثر برخورد خون به دیواره سرخرگ وارد میشود، فشار خون نام دارد. هنگامی که سرخرگهای بزرگ ، قابلیت ارتجاع و استحکام طبیعی خود را از دست بدهند و عروق کوچک ، نیز باریکتر شوند، فشار خون بالا می رود. قلب همانند یک پمپ با انقباض و استراحت خود ، خون را به داخل عروق میفرستد. در زمانهای مختلف مراحل این پمپاژ ، فشار خون در سرخرگها تغییر میکند.
تنها راه بدست آوردن (تشخیص) فشار خون بالا (HBP) باشد باید مدام فشار خونتان تست شود. درک عدد فشار خون شما کلید کنترل فشار خون بالا است.
پنج نوع فشار خون که توسط انجمن قلب آمریکا شناخته شده است.
فشارخون نرمال
اگر فشار خون شما نرمال است یعنی محدوده کمتر از ۱۲۰/۸۰ میلی متر جیوه دارد. به شما تبریک می گوییم, کارتان خوب است، ادامه دهید و با ورزش و تغذییه سالم از ابتلا به فشار خون جلوگیری نمایید.
فشارخون بالا
فشار خون بالا زمانی است که در زمان هایی که شما به طور مستمر فشار خود را اندازه می گیرید، فشار سیستولیک شما بین ۱۲۰ تا ۱۲۹ میلی متر جیوه متغیر باشد و یا فشار دیاستولیک شما از ۸۰ میلی متر جیوه بالاتر باشد.
مرحله اول فشارخون بالا
فشار خون بالا در مرحله ۱ زمانی است که فشار سیستولیک به طور مداوم از ۱۳۰- ۱۳۹ میلی متر جیوه و یا فشار دیاستولیک بین ۸۰ -۸۹ میلی متر جیوه متعیر باشد. در این مرحله معمولا پزشکان تغیر سبک زندگی را توصیه می کنند. اما در برخی موارد بنا به شرایط ممکن است دارو نیز تجویز نمایند.
مرحله دوم فشارخون بالا
فشارخون بالا در مرحله ۲ زمانی است که فشار خون به طور مداوم در سطح ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه یا بالاتر قرار می گیرد. در این مرحله از فشار خون بالا ، پزشکان معمولا نسخه ترکیبی از داروهای فشار خون همراه با تغییرات شیوه زندگی را تجویز می کنند.
بحران فشار خون
این زمانی است که فشار خون بالا به مراقبت پزشکی نیاز دارد. اگر فشار خون شما به طور ناگهانی ۱۸۰/۱۲۰ میلیمتر یا بالاتر شود، پنج دقیقه صبر کنید و دوباره آزمایش کنید و اگر همچنان غیرعادی بود به پزشک مراجعه کنید. اگر فشار خون شما بیش از ۱۸۰/۱۲۰ میلی متر جیوه باشد، شما درد در ناحیه قفسه سینه، تنگی نفس، درد پشت وبی حسی / ضعف، تغییر در بینایی، مشکل صحبت کردن را احساس خواهید کرد، صبر نکنید تا ببینید فشارتان پایین می آید یا نه با اورژانس تماس بگیرید.
به طور کلی افرادی که به طور مداوم فشار خون سیستولیک آنها بالای ۱۴۰ میلی متر جیوه و یا فشار خون دیاستولیک آنها بالای ۸۵ میلی متر جیوه باشد نیاز دارند که برای کاهش فشار خون خود تحت درمان قرار گیرند.
افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی مانند سکته مغزی یا آنژین صدری قرار دارند ممکن است با فشار خون پایین تر (۱۳۰ تا ۱۴۰ میلی متر جیوه فشار سیستولیک و ۸۰ تا ۸۵ میلی متر جیوه فشار دیاستولیک) نیز تحت درمان قرار بگیرند.
عدد فشار خون و این که نشان دهنده چیست؟
فشار خون به کمک دو عدد اندازه گیری و بیان می شود. به عنوان مثال گفته می شود که “فشار خون ۱۲۰ روی ۸۰″ یا “فشار خون ۱۲ روی ۸″.
عدد اول فشار خون سیستولیک است که نشان دهنده ی حداکثر فشار خونی است که بر اثر ضربان قلب در شریان ها به وجود می آید.
عدد دوم فشار خون دیاستولیک است که نشان دهنده ی حداقل فشار خون موجود در شریان هاست و زمانی را نشان می دهد که قلب در حال استراحت و پر شدن مجدد است.
واحد اندازه گیری فشار خون میلی متر جیوه (mmHg) می باشد.
فشار خون طبیعی برابر است با ۱۲۰ روی ۸۰ میلی متر جیوه.
کدام شماره مهم تر است؟
به طور معمول توجه بیشتر به فشار خون سیستولیک (شماره بالا) به عنوان یک عامل خطر عمده برای بیماری های قلبی عروقی برای افراد بالای ۵۰ سال بشمار می آید.
در اکثر افراد، فشار خون سیستولیک به طور پیوسته با توجه به شدت سفتی رگهای بزرگ، ایجاد طولانی مدت پلاک و افزایش شیوع بیماری قلبی و عروقی همراه است. با این حال، فشار خون سیستولیک یا دیاستولیک به تنهایی می تواند برای تشخیص فشار خون بالا استفاده شود.
طبق مطالعات اخیر، در افراد بین ۴۰ تا ۸۹ سال، به ازای افزایش هر ۲۰ میلیمتر جیوه فشار سیستولیک یا ۱۰ میلی متر جیوه فشار دیاستولیک، خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی دو برابر می شود.
چرا فشار خون با mmHg اندازه گیری می شود؟
مخفف mm Hg به معنی میلی متر جیوه است , چرا جیوه؟ جیوه در اولین فشار سنج های دقیق مورد استفاده قرار گرفت و همچنان به عنوان واحد استاندارد اندازه گیری فشار در پزشکی استفاده می شود.
فشار خون بالا چه عوارضی را می تواند ایجاد کند؟
- آترواسکلروزسیس (تنگ شدن عروق)
- آنوریسم
- سکته مغزی
- حمله قلبی
- نارسایی قلبی (کاهش توانایی پمپاژ خون توسط قلب)
- نارسایی کلیه
- آسیب دیدن چشم
عوامل افزایش دهنده خطر ابتلا به فشار خون بالا چه چیزهایی هستند؟
- سابقه خانوادگی
- چاقی
- دخانیات
- دیابت نوع ۱ یا ۲
- بیماری های کلیوی
- مصرف بیش از حد الکل
- مصرف بیش از حد نمک
- ورزش نکردن